Identiteitscrisis

Ik mis jullie,

We zijn niet gemaakt om alleen te zijn. We zijn gemaakt om deel te zijn.

Dat betekent niet dat we constant moeten samen zijn. Het gaat om onze identiteit. Onze identiteit wordt sterker naarmate ze een deel wordt van iets groter. We worden dat het best gewaar wanneer we de bestaande rollen moeten loslaten. Bijvoorbeeld: ikzelf werd machteloos patiënt in plaats van deskundig adviseur.

Dan ontstaat er crisis, we gaan rouwen, we vinden even of zelfs langere tijd onze draai niet meer. Maar uiteindelijk gaat onze identiteit zich langzaam aanpassen, ontdekken dat we misschien toch iemand anders zijn dan de rollen die we speelden. Kleine nieuwe zaadjes worden gepland.

En dan het kan twee kanten op:

pijn en verbittering of groei en acceptatie.

We zijn niet gemaakt om alleen te zijn. We zijn gemaakt om deel te zijn. We waren deel van de consumerende en producerende gemeenschap. We vonden daarin onze waarde. We waren met velen. We deelden met miljoenen dezelfde identiteit: veilig en vertrouwd.

En dan valt dat weg.

Dat betekent dus ook dat we en nieuwe groep moeten vinden. Een groep is ons accepteert in onze zoektocht naar een nieuwe identiteit. En ook in deze groep zijn we met miljoenen. We moeten en kunnen er tijd nemen om het over onze identiteitswisselingen te hebben. Misschien komen we er dan achter wie we in wezen zijn.

uit Tolteekse meditaties

Het valt niet mee om je identiteit los te laten, vooral niet wanneer de dingen die we van onszelf geloven (zelfs dingen die ons pijn doen), ons een vertrouwd terrein bieden.
Maar het gevoel dat je als persoon belangrijk bent en dat dit afhankelijk is van kennis, status of een andere tijdelijk rol die we in het leven aannemen, is iets dat gemakkelijk kan instorten.
Op vertrouwd terrein blijven mag voor een ogenblik behaaglijk lijken, maar hoe langer je die toestand handhaaft, des te moeilijker wordt de weg naar realiteit en bewustzijn.
Door het voortdurend oefenen van bewustzijn komen we er tenslotte achter, dat wie wij zijn veel meer is dan we hebben aangenomen. Het besef dat je tijdloos en grenzeloos bent, is erg sterk. Het is alsof je de railing los kunt laten, omdat je er zeker van bent geen gevaar te lopen te vallen

Oefening:

Probeer eens je vertrouwde terrein te verlaten.
Bedenk daarbij dat wie je bent veel meer is dan alles wat je kent.
Wees niet bang om iets nieuws te proberen.
Onthoudt dat ‘mislukking’ onmogelijk is.

Namens rietkracht

Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...