5 obstakels naar geluk: Sceptische Twijfel

Hindernissen onderweg naar verlichting

Omdat we niet alles weten, zijn we vaak verplicht te leren uit praktijk en eigen ondervinding. We moeten eerst iets proberen om te leren wat werkt en wat niet. Maar uit angst om fouten te maken en in een slechte situatie terecht te komen, kan het dat je vast komt te zitten in besluiteloosheid.

Je bent bang om beoordeeld te worden, gekwetst te worden, te falen of op een of andere manier te lijden. Je wilt absoluut weten wat er gaat gebeuren, voordat je je op een bepaald pad begeeft, en aangezien dat onmogelijk is, blijf je vast zitten. Op dit punt ben je het oorspronkelijke doel vergeten. Sceptische twijfel leidt tot oncontroleerbare aarzelingen en vragen.

Deze belemmering kan worden vergeleken met een zware, mistige wolk waarin je jezelf bevindt en die constant aanwezig is. Deze mistige wolk zorgt ervoor dat je niet meer in staat bent helder en duidelijk te zien. Je zou je vaardigheden in twijfel kunnen trekken (zoals ‘Ben ik in staat om dit te doen?’ of ‘Wat als ik faal?’), of het advies van een mentor (zoals ‘Hij heeft niet genoeg ervaring.’ of ‘Ik weet meer dan hij.’), of je beslissingen (zoals ‘Doe ik het juiste?’ of ‘Wat als er iets ergs gebeurt?’).

Train jezelf op het overwinnen van sceptische twijfel. Twijfel kan eigenlijk je vriend zijn. Het kan een teken zijn dat je een stap terug moet doen om je opties te heroverwegen, of het kan erop wijzen dat iets (bijvoorbeeld een beslissing of een bepaalde taak) een schending van je waarden is.

De sleutel is om je twijfels uit te dagen. Vraag jezelf af: heeft de redenering achter mijn twijfel zin? Zit er logica in? Of heb ik gewoon angst om te falen? Je zult gewoon een beslissing moeten nemen en zien wat er gebeurt. En leren uit eventuele fouten. Zo simpel kan het soms zijn!

One Reply to “5 obstakels naar geluk: Sceptische Twijfel”

  1. Heel fijn (want erg herkenbaar šŸ˜‰ om te lezen deze drie rake en praktisch toepasbare tekstjes over de obstakels naar Geluk!
    Ik ben benieuwd naar de andere twee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...