5 obstakels naar geluk: Verlangen

Hindernissen onderweg naar verlichting

Het hoort bij de mijmeringen van een Dendermondse ziel om zich af te vragen: zal ik er nog bij zijn, de volgende maal? De Rosbeiaardommegang van morgen, 29 mei is een mijlpaal in het leven van allen die hier in Dendermonde  geboren zijn. Als alles goed blijft lopen wordt 2030 de volgende ommegang. Zal ik er nog bij zijn?

En dan hoor je boeddhistische leraren zeggen dat je moet sterven vooraleer je sterft .Aan wat moet ik sterven ?, vraag ik dan. Aan je ego, zullen ze antwoorden.

En hoe doe ik dat dan?: zal ik vragen.

Door vriendelijk toe te kijken wanneer het ego zijn spel speelt van verlangen, afweer en afgescheidenheid; maar niet mee te spelen. Enkel toekijken, alsof je een getuige bent die niet betrokken is.

En daarom mediteren wij.

We hebben het vandaag over ‘verlangen’.

Als je iets wil, en je weet heel diep in  je hart dat het niet ok is. Maar als je dan merkt dat je jezelf begint te overtuigen dat het wel in orde is.  Dan ontstaat ‘lijden veroorzakend verlangen’.

Als we mediteren gaan we twee richtingen uit:

  1. We ontdekken dat we onszelf overtuigen,tegen alles in. We ontdekken onze verslavingsmechanismen (weglopen van pijn naar iets dat afleidt). Onze inzichten groeien.
  2. We ontdekken dat wat ons hart wil, vrede, kalmte, vreugde is, niet alleen voor onszelf maar voor iedereen, voor elk levend wezen; En ook hier kunnen onze inzichten groeien.

Laat ik je even uitdagen. Je wil een nieuwe smartphone. Wat doe je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...