5 obstakels naar geluk: Frustratie

Hindernissen onderweg naar verlichting

Een man woonde vlakbij een berg, en elke dag dacht hij er over na hoe het zou zijn om deze berg te beklimmen. En wat hij zou aantreffen aan de top van de berg. Aldus besloot hij op een dag zijn intenties te beantwoorden en een tocht te beginnen om deze berg te beklimmen.

Toen hij aan de voet van de berg aankwam ontmoette hij een reiziger die de berg reeds beklommen had, en vroeg hem meteen op welke manier hij dit deed en wat hij aan de top gezien had. De reiziger deelde zijn pad en vertelde wat hij gezien had. De man concludeerde uit het gesprek dat de manier waarop deze reiziger zijn klim beschreef veel te vermoeiend klonk. En dat hij beter een andere manier zou vinden.

Dus bleef hij rond de voet van de berg wandelen tot hij de volgende reiziger ontmoette en stelde hem nogmaals dezelfde vragen. En de reiziger deelde zijn verhaal. Nog steeds niet overtuigd van hoe en langs waar hij het best zou klimmen ondervroeg hij nog een 30-tal andere reizigers.

Toen hij klaar was met al deze gesprekken nam hij eindelijk een besluit: “Nu zoveel mensen hun pad naar de top van de berg met me hebben gedeeld en vooral ook wat ze vanuit de top hebben kunnen zien, hoef ik de berg zelf niet meer te beklimmen.”

Wil je weten wat mediteren is, wil je weten wat het effect van mediteren is,..dan moet je het zelf doen. De verhalen van anderen kunnen je helpen een taal te vinden om je eigen ervaringen woorden te geven. Maar niets gaat boven je eigen ervaring.

Zo leren we over hindernissen. (zie ook de andere obstakels)

En kunnen we leren over frustratie. Natuurlijk weten we allemaal wat frustratie is. Alleen weten we met zijn allen niet zo goed,  hoe we daar mee om moeten.

Je hoort mensen zeggen: waarom erger je daar nu zo aan? het is toch niet zo erg!. Toch blijf je met een ongemakkelijk gevoel zitten.  En ofwel uit je je boosheid en veroorzaak je lijden, ofwel verinnerlijk je boosheid en word je ziek. Frustratie, stress, boosheid.. het zijn de boosdoeners voor de ontwikkeling van het brein en het lichaam. Ze zorgen ervoor dat je veroudert, maar ook dat je lichaam verkrampt.

En weer is meditatie een manier om met frustratie om te gaan.

Meditatie leert je om het ego-standpunt losser en losser te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...