5 obstakels naar geluk: Zorgen Maken

Hindernissen onderweg naar verlichting

Ons thema deze week : zorgen maken

Rusteloosheid en zorgelijkheid verontrusten de geest en werken de ontwikkeling van kalmte en inzicht tegen. Een rusteloze geest neigt ertoe zich zorgen te maken en deze vicieuze cirkel kan alleen doorbroken worden door de aanwezigheid van de hindernis te onderkennen, deze opmerkzaam te observeren en na te denken over het geringe belang dat het heeft om daarmee door te gaan.

We weten allemaal: of je je nu zorgen maakt of niet, de situatie zal niet veranderen.

Rusteloosheid en zorgelijkheid nemen bezit van je geest wanneer de gemoedsrust verdwenen is. De remedie is om te leren je niet druk te maken, want het is weggegooide tijd voor wat betreft de geestelijke ontwikkeling (of wat dan ook). Het beste antwoord is, te bedenken hoe je de zaak weer in het reine kunt brengen.

Daarbij is het belangrijk te bedenken wat de Boeddha zei:

Als je het niet kunt oplossen:  maak er geen probleem van.  

Door je druk te maken over iets, zal je rusteloosheid juist alleen maar uitbreiden. Enerzijds doordat je er zelf voor kiest die weg te begaan. Anderzijds word je onrustiger omdat moeilijke situaties niet oplossen door je druk te maken.

Met het zorgvuldig verwijderen van deze hindernis kun je je aandacht weer richten tot het onderwerp. In meditatie richten we ons terug op het meditatieobject (bijvoorbeeld de ademhaling). In het dagelijks leven richten we onze aandacht op waar we op dat moment mee bezig zijn. Op die manier vloeit kostbare energie niet onnodig weg.

Succes op welk gebied van het leven dan ook komt nooit door getob,

maar door op te letten wat je wel en wat je niet moet doen.

De boeddha noemde ‘zorgen maken’ als een dood beest dat rond je nek hangt: Doe het af en ga je wassen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...